Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /home/public/sites/www.minkeflach.nl/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/editors/class-vc-frontend-editor.php on line 648
MASSAGE-EN LICHAAMSGERICHTE THERAPIE | Minke Flach

VOELEN WAT ER SPEELT MASSAGE-EN LICHAAMSGERICHTE THERAPIE | Minke Flach29

Massagetherapie

Je lichaam weet al veel eerder wat er met je aan de hand is dan jij met al je gedachten. Nu gaat het er nog om dat je die signalen gaat herkennen. Je lichaam is in staat emoties en gevoelens op te slaan, vast te houden en weer los te laten. Massage brengt de aandacht van denken naar voelen en stimuleert het zelfhelend vermogen van het lichaam. Het bewustwordingsproces dat hierbij op gang komt, kan klachten verminderen en zo de balans tussen lichaam en geest helpen herstellen.

In mijn beleving vormt aanraking (fysiek en energetisch) de poort naar je gevoelsleven en ‘innerlijk weten’. Door de waan van de dag en vele afleidende gedachtes kun je de verbinding met je gevoel kwijtraken en raakt de balans tussen lichaam en geest verstoord. Hierdoor herken je niet altijd de signalen die je lichaam geeft.

Met massagetherapie help ik je weer verbinding te maken met je gevoel, zodat je contact kunt maken met datgene waar je je niet bewust van bent. Het langzame tempo van mijn massagehandelingen zorgt ervoor dat jij goed kunt voelen wat in jou aanwezig is en aandacht nodig heeft.

Een behandeling massagetherapie bestaat uit een voorgesprek, een massage van 45-55 minuten en een nagesprek.
De massagevorm hangt af van wat er in het voorgesprek wordt benoemd. Je kunt ook losse massages boeken

Innerlijke onrust

Dagelijks verwerken we vele gedachtes, gevoelens en gebeurtenissen. Dat wat we niet willen, of niet verwerken, drukken we weg. Maar het is niet echt weg.
Deze niet verwerkte ervaringen slaan we onbewust op in ons lichaam en komen vaak veel later via lichamelijke of psychische klachten aan het licht, of in contact met anderen. Vaak wordt dit ervaren als innerlijke onrust, wat klachten kan geven als rusteloosheid,  slaapproblemen, spanning, trillen en/of prikkelbaarheid.

Innerlijke onrust is een samenspel van innerlijke fysieke gewaarwordingen, emotionele gevoelens en gedachtes. Het wordt vaak ervaren als een gemoedstoestand waarbij de huidige situatie als onbehaaglijk of juist heel euforisch wordt waargenomen. In beide gevallen is er een verlangen naar dat het anders moet zijn dan het nu is, teneinde meer rust te ervaren. Dit in de veronderstelling dat verandering van de situatie, gedrag of gedachte de oplossing brengt. Dit aanleren van nieuw gedrag is een van de uitgangspunten van cognitieve gedragstherapie.

Ik werk meer vanuit het lichaam. Lichaamsgerichte therapie brengt de aandacht van denken naar voelen.  Innerlijke onrust gaat vaak gepaard met een stressreactie in het lichaam die een blokkade veroorzaakt. Het stroomt dan niet meer. Het probleem met innerlijke onrust is dat we of de signalen niet herkennen, of zo gewend zijn aan deze signalen, dat we ze negeren. Na een periode van stress hebben lichaam en geest een periode van herstel nodig om te ontladen en weer op krachten te komen. Gebeurt dit niet, of niet voldoende, zoals bij langdurige stress, dan putten deze stresshormonen je langzaam uit, waardoor je lichaam zich niet meer kan ontspannen, de afweer afneemt en de gevoeligheid voor ziektes en stoornissen toeneemt (Molenaar, 2017). Burn-out, angststoornissen en depressie maar ook ziektebeelden als fybromyalgie en ME worden in verband gebracht met een overproductie van stresshormonen. Het systeem tot rust laten komen is dus essentieel.

Als massagetherapeut ervaar ik dat massage beweging brengt. Beweging in dat wat vastzit, op fysiek, mentaal emotioneel en energetisch niveau. Beweging die uiteindelijk leidt naar herstel van de balans.

Naast massage werk ik ook met andere technieken en therapievormen, zoals reiki en (bio)energetische oefeningen, focussing en mindfulness-meditatie.

In mijn trainingen werk ik met groepen en gaan we samen op onderzoek uit wat het is wat je werkelijk bezighoudt, waar je je geremd of misschien onbegrepen voelt. Ook in de 1-op-1-coachings is dit mijn drijfveer.