VOELEN WAT ER SPEELT » MASSAGE-EN LICHAAMSGERICHTE THERAPIE17

Massage- en lichaamsgerichte therapie

Je lichaam weet al veel eerder wat er met je aan de hand is dan jij met al je gedachten. Nu gaat het er nog om dat je die signalen gaat herkennen. Je lichaam is in staat emoties en gevoelens op te slaan, vast te houden en weer los te laten. Massage brengt de aandacht van denken naar voelen en stimuleert het zelfhelend vermogen van het lichaam. Het bewustwordingsproces dat hierbij op gang komt, kan klachten verminderen en zo de balans tussen lichaam en geest helpen herstellen. Ik werk vanuit een holistische visie. Mijn behandelingen helpen je contact te maken met bewuste en onbewuste gevoelens, belemmerende patronen en overtuigingen. Door deze op gevoelsniveau te herkennen, erkennen en aanvaarden, leer je om vanuit volledige acceptatie en innerlijke rust, te zijn met hoe het nu is.

In mijn beleving vormt aanraking (fysiek en energetisch) de poort naar je gevoelsleven en ‘innerlijk weten’. Door de waan van de dag en vele afleidende gedachtes kun je de verbinding met je gevoel kwijtraken en raakt de balans tussen lichaam en geest verstoord. Hierdoor herken je niet altijd de signalen die je lichaam geeft. Met massagetherapie help ik je weer verbinding te maken met je gevoel, zodat je contact kunt maken met datgene waar je je niet bewust van bent. Het langzame tempo van mijn massagehandelingen zorgt ervoor dat jij goed kunt voelen wat in jou aanwezig is en aandacht nodig heeft.

Innerlijke onrust

Dagelijks verwerken we vele gedachtes, gevoelens en gebeurtenissen. Dat wat we niet willen, of niet verwerken, drukken we weg. Maar het is niet echt weg.
Deze niet verwerkte ervaringen slaan we onbewust op in ons lichaam en komen vaak veel later via lichamelijke of psychische klachten aan het licht, of in contact met anderen. Vaak wordt dit ervaren als innerlijke onrust, wat klachten kan geven als rusteloosheid,  slaapproblemen, spanning, trillen en/of prikkelbaarheid.
Innerlijke onrust is een samenspel van innerlijke fysieke gewaarwordingen, emotionele gevoelens en gedachtes. Het wordt vaak ervaren als een gemoedstoestand waarbij de huidige situatie als onbehaaglijk of juist heel euforisch wordt waargenomen. In beide gevallen is er een verlangen naar dat het anders moet zijn dan het nu is, teneinde meer rust te ervaren. Dit in de veronderstelling dat verandering van de situatie, gedrag of gedachte de oplossing brengt. Dit aanleren van nieuw gedrag is een van de uitgangspunten van cognitieve gedragstherapie.

Ik werk meer vanuit het lichaam, maar neem het mentale aspect wel mee in het voor-en nagesprek. Lichaamsgerichte therapie brengt de aandacht van denken naar voelen.  Innerlijke onrust gaat vaak gepaard met een stressreactie in het lichaam die een blokkade veroorzaakt. Het stroomt dan niet meer, zoals dat ze mooi heet. Het probleem met innerlijke onrust is dat we of de signalen niet herkennen, of zo gewend zijn aan deze signalen, dat we ze negeren. Na een periode van stress hebben lichaam en geest een periode van herstel nodig om te ontladen en weer op krachten te komen. Gebeurt dit niet, of niet voldoende, zoals bij langdurige stress, dan putten deze stresshormonen je langzaam uit, waardoor je lichaam zich niet meer kan ontspannen, de afweer afneemt en de gevoeligheid voor ziektes en stoornissen toeneemt (Molenaar, 2017). Burn-out, angststoornissen en depressie maar ook ziektebeelden als fybromyalgie en ME worden in verband gebracht met een overproductie van stresshormonen. Ook long-covid is een vorm van stress. Ik noem het ook wel een fysieke burn-out, waarbij het zenuwstelsel overprikkeld is. Massagetherapie helpt dit systeem tot rust laten komen en in mijn ogen is dit de eerste stap richting acceptatie en dus essentieel voor herstel. Als massagetherapeut ervaar ik dat massage beweging brengt. Beweging in dat wat vastzit, op fysiek, mentaal emotioneel en energetisch niveau. Beweging die uiteindelijk leidt naar herstel van de balans.

Wanneer kan ik je met massage- of lichaamsgerichte therapie helpen?

  • Als je moeilijk bij je gevoel kunt komen
  • Bij piekergedachtes
  • Als je snel overprikkeld bent
  • Bij rouw- en verlieservaringen, zoals overlijden, verlies van gezondheid of werk, maar ook verlies van autonomie
  • Bij paniekgevoelens
  • Als je wil dat het anders is dan het nu is en je raakt verstrikt
  • Bij belemmerende overtuigingen en onzekerheid (ik ben niet goed genoeg)
  • Als je moeite hebt met grenzen voelen en aangeven
  • Bij fysieke problemen zonder medische indicatie
  • Als er ingrijpende dingen zijn gebeurd in je leven, waar praten alleen niet voldoende helpt.

Naast massage werk ik ook met andere technieken en therapievormen, zoals reiki en (bio)energetische oefeningen, systemisch werk, focussing en mindfulness-meditatie. Ik behandel ook mensen met traumatische ervaringen zoals seksueel misbruik, maar bij diepliggend onverwerkt trauma verwijs ik soms ook door naar een traumatherapeut.

In mijn trainingen werk ik met groepen en gaan we samen op onderzoek uit wat het is wat je werkelijk bezighoudt, waar je je geremd of misschien onbegrepen voelt. Ook in de 1-op-1-coachings is dit mijn drijfveer.